Miljövänliga Veckan Gävleborg

Den 1 oktober startar Miljövänliga Veckan, Naturskyddsföreningens årliga kampanjvecka. Årets tema är hygienprodukter som vi använder för att kroppen, huden och håret ska kännas fräscha. Men de kan innehålla ämnen som är hormonstörande och till exempel påverkar vår fortplantning, är skadliga för vattenorganismer eller ger allergier – inte fräscht alls! Det är dessutom svårt att hitta miljömärkta alternativ.

Under v. 40 1- 9 oktober finns medlemmar från Naturskyddsföreningen på plats i många butiker och på gator och torg runt om i landet för att diskutera hygienprodukter och hjälpa konsumenter att hitta rätt. I Dalarna görs även butiksundersökningar och utställningar, se nedan.

– Årets fokus på hygienprodukter är starten för en längre kampanj som vi kallar ”Fräsch på riktigt”. Under två år kommer vi att driva på för att både produkter, utbudet av miljömärkta varor och kemikalielagarna ska bli bättre. Idag ligger diskmedel och tvättmedel långt före hygienprodukter när det gäller utbud av miljömärkta varor. Det finns väldigt mycket att göra, säger Jessica Andréason, Naturskyddsföreningens projektledare för Miljövänliga Veckan.

– I många produkter som vi använder för att känna oss fräscha finns, ironiskt nog, ingredienser som är dåliga för såväl hälsa som miljö. Det vill vi skapa debatt om och ändra på. Det enklaste tipset nu är att köpa miljömärkta produkter, säger Denise Fahlander, ordförande Naturskyddsföreningen Gävleborg.

Miljömärkningarna Bra Miljöval och Svanen godkänner till exempel inte ämnen som är hormonstörande eller allergiframkallande.

– När det finns få miljömärkta varor är det viktigt att fråga personalen och visa att det finns en efterfrågan – och att vi bryr oss om hur produkterna påverkar hälsa och miljö.

Fem tips för att bli fräsch på riktigt

  • Rensa i badrumsskåpet
  • Välj miljömärkta hygienprodukter. Tänk på att barn är extra känsliga, använd alltid miljömärkt till dem
  • Prova produkter utan parfym
  • Färga inte håret om du är under 16 år eller gravid, välj annars hårsalonger certifierade som ”Grön salong” som undviker de värsta ämnen
  • Tillverka egna produkter som deo, torrschampo och scrub

Läs mer om kampanjen ”Fräsch på riktigt” på www.naturskyddsforeningen.se/frasch

 

Aktiviteter och kontaktpersoner i Gävleborg v. 40:

Gävle: butiksundersökning (se resultat https://gavleborg-lan.naturskyddsforeningen.se/2016/09/30/fa-miljomarkta-hygienprodukter-i-gavle/), info i butiker m.m. Denise Fahlander 070-646 10 42

Dellenbygen: butiksinventering, insändare, utställning på biblioteket. Affischer på badhuset, gymmet och utanför BVC. Ulla Persson 070-628 14 92

Ljusdal: har haft workshop och gjort deo, torrschampo och scrub.

Söderhamn: Ulrika Hännestrand 076-806 25 20

 

Miljövänliga Veckan har arrangerats av Naturskyddsföreningen sedan 1990. Den infaller alltid vecka 40, i år 1-9 oktober. Syftet är att sätta fokus på tillverkning och konsumtion av olika vardagsvaror. Målet är att påverka utbud och tillgänglighet så det blir enklare för konsumenter att göra bättre val för miljön. Under veckan kraftsamlar föreningen runt om i landet. Insatser under Miljövänliga Veckan har bland annat bidragit till att sortimentet i butikerna steg för steg utvecklats mot fler miljömärkta varor.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.