Remissvar skogsutredningen

Sammanfattning

Naturskyddsföreningen Gävleborg:

  • ser positivt på förslag som är inriktade på att skapa en faktabaserad helhetssyn på skogs- och miljövårdsfrågorna. Det gäller till exempel inrättandet av en nationell samordnare liksom ett vetenskapligt råd för biologisk mångfald. Även förslagen på uppföljning av miljöhänsyn och bristanalys av biologisk mångfald välkomnas.
  • avråder från planen på att regeringen ska ange ramar och tidsperspektiv för ett nationellt program för biologisk mångfald. Ett sådant program skulle vara beroende av olika partipolitiska prioriteringar och inriktningen riskera att skifta vart fjärde år.
  • betonar att kunskapskraven blir betungande på enskilda skogsägare enligt utredningen. Föreningen ställer sig vidare positiv till en naturmiljöbeskrivning, men anser att det också behövs krav på skogsbruksplan för varje skogsägare. Här behövs också utökad rådgivning, bland annat om alternativa brukningsmetoder. Föreningen anser också att systemet med nyckelbiotoper bör kvarstå, utvecklas och inlemmas i en öppen beskrivning och redovisning av naturmiljön, tillgänglig för såväl skogsägare som miljöorganisationer och övriga intressenter.
  • är starkt kritisk till den föreslagna kortare handläggningstiden för Skogsstyrelsen i samband med avverkningsanmälan. Detta skulle avsevärt försvåra för Skogsstyrelsen att hinna säkerställa att kunskapskravet har efterlevts och att tillräcklig hänsyn lämnas till miljö och naturvärden. Handläggningstiderna har redan under lång tid varit alltför korta och vi är många aktiva som bittert fått se konsekvenserna av detta. Att ens tänka tanken att förkorta dem ytterligare istället för att förlänga dem är rent oansvarigt.
  • NFG ställer sig positiv till förslaget om att skydda de stora samman[1]hängande naturskogarna i norr, liksom att påskynda inrättandet av fler nationalparker, bland annat delar av Sveaskogs ekoparker. Samtidigt behövs medel för att skydda fler områden söder och öster om fjällkedjan för att uppnå den konnektivitet som behövs för specifika arters långsiktiga bevarande. Här anser inte NFG att det räcker med frivilliga avsättningar.

Läs hela yttrandet Yttrande SOU 2020-73 SkogsutredningenNaturskyddsföreningen Gävleborg

Dela

Kommentera

2 thoughts on “Remissvar skogsutredningen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.