Skogsträff i Hälsingekustens och vattnets tecken

Vårvinter vid Hornslandet

Skogsgruppen Gävleborgs inomhusträff blev till en riktigt härlig och avspänd tillställning samtidigt som deltagarna fick mycket kunskap till livs. Ej att förglömma vilken artfrossa som gruppens Magnus Andersson bjöd på när han berättade om Hälsingekustens unika naturtyper liksom Hornslandets värdefulla natur samt alla de rara marksvampsarter han fann när han inventerade skogarna på Hudiksvalls öar. Åhörarna fick höra om allt från skalgrus, smaltång, jättepraktbagge och bullspindling.

Brandtaggsvamp

Regionkansliets verksamhetsutvecklare Jenny Olsson berättade i sin tur om samspelet mellan skogs- och sötvattenekosystem och skogsbrukets ofta negativa inverkan på detta, skälet till att hon en gång i tiden blev aktiv inom Naturskyddsföreningen. Efter lunchen avslutade skogsgruppens Carina Frost med att visa deltagarna hur de kan använda inventeringsverktyget Skogsmonitor. Vid träffens slut syntes idel glada ansikten avlägsna sig från Baptistkyrkans församlingshem.

Typexempel på de ljusa och varma skogsmiljöer som återfinns längs Hälsingekusten.

Psst! Det finns en informationsfilm om Skogsmonitor på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=Gk9brPNpuDM och för den som vill frossa i länets rara marksvampar överlag finns det en rapport från 2016 på länsstyrelsens hemsida: https://catalog.lansstyrelsen.se/store/29/resource/2017_6

Samtliga fotografier är tagna av Magnus Andersson.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.