Knackliekurs med Slåttergubben – Vilket välordnat och lyckat arrangemang!

Knackning pågår, foto: Jenny Olsson

Företaget Slåttergubben är en föregångare och förebild på många sätt. Förutom att sälja ekologisk fågelmat producerar företaget mycket självt och liksom namnet antyder arbetar det med slåtter och erbjuder utbildningar inom detta. Detta var något som vår ängssamordnare Denise Fahlander tog fasta på. I samverkan med Gävlekretsen, Högskolan i Gävle och Gävle kommun ledde det till en fantastisk knackliekurs med slåtter. Målsättningen med kursen var att deltagarna skulle återvända hem fulla av inspiration att sköta ängar – med en bra lieutrustning som var inställda särskilt för var och en liksom att de skulle behärska grunderna i lieslåtter, bryning och knackning. Målsättningen uppfylldes med råge och därtill fick kursen mycket medial uppmärksamhet.

En härlig bonus var att ängen där kursen genomfördes på tillhandahölls av Gävle Kommun som önskar mer ängsmiljöer på kommunens grönytor. Det blev därför en härlig kontrast och blandning av tidsåldrar när knackandet av liar ljöd över området med lekpark, asfaltsvägar, radhus och studentbostäder. Allt gräs slogs och det som var kvar efter kursen hjälpte kursledarna, Emil och Josef, till med innan de åkte vidare. Det blev till långa fina rader, vilka Gävlekretsen senare hjälpte till med att samla ihop.

Denise som lade både själ och hjärta i denna kurs säger så här i efterhand,
– Ja kursen blev över förväntan, både fullt med kursdeltagare och hyfsat väder.

 

 

 

 

 

Lieinstruktion, foto: Denise Fahlander

Titta på SVT Gävleborgs reportage från dagen:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/vill-underlatta-for-fler-att-skota-gronytor-liekurs-besokte-gavle?fbclid=IwAR1hl-H8-ntFrKpwb5n3P-SO7YJoueuyY2wZ6BYpnxS8vu8EqMC-VGeK5PI

Lär dig mer om att använda lie med hjälp av Slåttergubben:
https://slattergubben.se/produkter/liekurser/scythe-course-on-youtube

Knacklie har tidigare använts utanför Norden, i resten av Europa och i Asien där en haft ett något mjukare stål i lien och därför knackat liarna för att hålla dem vassa.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.