Missa inte Biologiska Mångfaldens Dag längs Testeboån den 21 maj 2023!

Illustration: Jonas Lundin

Testeboån rinner från sina källor i Hälsingland och Dalarna hela vägen genom Gästrikland till mynningen i Gävle. Ån är en pulsåder för växt- och djurliv. Här lever lax, öring, ål och ett tjugotal andra fiskarter. Utter, forsärla, strömstare och kungsfiskare möts i strömmarna. Fiskgjuse och havsörn jagar vid mynningen. Forsarna kantas av den ståtliga ormbunken safsa och sydliga ekar och askar. Sällsynta lavar, mossor och svampar döljs i skogarna intill ån.

Lär dig mer om åns biologiska mångfald den 21 maj eller var med och rapportera sällsynta eller vanliga växter och djur i Bioblitzen på Artportalen under hela veckan. Mer information på projektets Facebooksida ”Biologiska mångfaldens dag vid Testeboån”. Biologiska mångfaldens dag vid Testeboån 2023 | Facebook

Den 21 maj erbjuder den ideella naturvården visningar på olika stationer på cykelavstånd längs ån.

Lervik – Kl. 7.00 – 10.00, ringmärkning vid Inre fjärden (söder om Lerviks ridklubb).

Avan – Kl. 10.00 -14.00, fågelskådning med tubkikare från gamla snötippen.

Strömsbro – Kl. 10.00 -16.00, tipspromenad för barn och vuxna kring Stigs gård.

Forsbybadet – Kl. 10.00 -16.00, fångst och visning av utvandrande lax- och öringungar (smolt). Fjärilsrundor och solitära bin. Barngruppen Natursnokarna undersöker omgivningen.

Torsved – Kl. 10.00 -16.00, bottenlevande sländor, ormbunken safsa och andra strandväxter.

Ladda ned inbjudan här: BiologiskaMångfaldensDag längs Testeboån 21 maj 2023

BIOBLITZ Testeboån 15 – 22 maj
Rapportera växter och djur i Artportalen under BIOBLITZEN. För att kunna rapportera måste man ha ett konto i Artportalen. Du måste också ange projektet ”Bioblitz Testeboån” för att de ska bli giltiga i bioblitzen. Observationerna ska vara gjorda i anslutning till Testeboån i Gävle kommun och i direkt anslutning till ån (= inom synhåll för rapportören).

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.