Det är dags för en ny skogspolitik

Vi behöver skogsbruk i Sverige, men det är dags att avsätta en rejäl del av landskapet för moderna kalhyggesfria metoder. Det skriver företrädare för Naturskyddsföreningen i Gävleborgs län i Arbetarbladet. Läs hela artikeln här:

Det är dags för en ny skogspolitik! – Arbetarbladet

Kort variant:
Skogen ger oss virke att bygga med, papper och ved. Men det är orimligt att hela Sverige ska förvandlas till en virkesåker. Vi reser ofta runt i skogarna i länet och det är oroande att se hur kalhyggen utarmar landskapet.

En strategi som skogsbolagen använder är att hävda att det intensiva trakthyggesbruket är viktigt för att rädda klimatet. Men det bästa sättet att hejda klimatförändringen är faktiskt att låta äldre så kallad kontinuitetsskog stå kvar med sitt kolinnehåll.

Att sluta med kalhyggen i de få områden som ännu är opåverkade av modernt skogsbruk är rimligt. Om vi minskar avverkningarna i Sverige med säg 10–15 procent kan vi rädda dessa oaser för biologisk mångfald och samtidigt ge ett viktigt bidrag till klimatomställningen.

En annan åtgärd vore att uppmuntra kalhyggesfritt skogsbruk. Det skulle innebära en gradvis övergång till ett skogsbruk för kvalitativt timmer framför enorma mängder pappersmassa. Det är dock viktigt att även med denna typ av skogsbruk lämna en del gamla träd som är viktiga för den biologiska mångfalden. Gamla döda träd är hem för många växter, fåglar och andra arter.

Omställningen kan inte ske över en natt, en målsättning kunde vara att en femtedel av all avverkning kunde ske med dessa metoder inom ett årtionde.

Läs gärna Lisa Röstlunds bok ”Skogslandet – en granskning”

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.