Global Week for future: Visa ditt klimatengagemang!

Nu samlas människor över hela världen för att manifestera sitt engagemang för klimatet. Den 23 september träffas världens ledare i New York till ett klimatmöte under ledning av FN:s generalsekreterare. Den 20 september går framförallt ungdomar runt om i världen ut för att på olika sätt manifestera oron och engagemanget för klimatet och den 27 september organisationer, kyrkor, fackföreningar och privatpersoner.

Vi, Naturskyddsföreningen i Gävleborg, uppmanar alla att delta i de arrangemang som anordnas runt om i länet under hela veckan och de avslutande manifestationerna den 27 september t ex i Hudiksvall, Söderhamn och Gävle.

Här är sex uppmaningar till varje kommun för att minska utsläppen:

Gör en plan för hur kommunen ska bli fossilfri till 2030: Gör en koldioxidbudget med utsläppsminskningar på minst 10 procent per år, inklusive utsläpp av varor och tjänster som upphandlas av kommunen även om de inte sker direkt i kommunen.

Satsa på mer vego och eko: Minska matens miljö- och klimatpåverkan genom tuffare krav vid upphandling, minskat spill och att införa mer vegetariskt och ekologiskt.

Inför klimatsmarta transporter och resor: Inför en resepolicy för alla resor inom kommunal verksamhet. Fossilfri fordonsflotta för all kollektivtrafik, leveranser, tjänstefordon och maskiner. Utveckla gång- och cykelvägar, kollektivtrafik, cykelparkeringar och laddmöjligheter för elbilar.

Gör bara fossilfria investeringar: Kommunens kapital ska bara placeras i investeras i hållbara och fossilfria alternativ, avveckla ägande i och stöd till bolag som producerar eller distribuerar fossila bränslen eller energi.

Gå över till 100% förnybart och minskad energianvändning: Förnybar uppvärmning och el till fastigheter. Solceller på lämpliga tak och energieffektivisering genom att se över isolering, ventilation, elsystem och belysning. Kommunal energirådgivning och solkartor som visar vilka tak som passar för solceller hjälper invånarna.

Återställ och skapa våtmarker: De binder koldioxid och spelar en viktig roll för biologisk mångfald. Upprätta en våtmarksplan tillsammans med markägare.

Några saker du kan göra själv:

Ställ krav på dina politiker; i kommunen, regionen och din lokala riksdagsledamot.
Lär dig mer om vad du själv kan göra för att minska ditt eget klimatfotavtryck.
Påverka din omgivning – familj, arbetsplats, skola, förening etc att ta steg mot klimatsnålare livsstil.
Engagera dig i en organisation.

Vi hoppas att den 27 september blir en dag när alla stannar upp och tänker på vad vi, var och en, kan göra för klimatet i vardagslivet, men också vilka krav som vi tillsammans måste ställa på beslutsfattare och politiker på alla nivåer.

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.