Miljövänliga Veckan, tema tvål

På lördag startar Miljövänliga Veckan. I år handlar det framför allt om hur tvålen, som många använder flera gånger varje dag, påverkar miljön och hälsan. Naturskyddsföreningen uppmuntrar kaféer, skolor, gym och arbetsplatser att anta ”Tvålutmaningen” för att visa att man bryr sig om sina kunder och miljön.
– I Sverige använder vi nästan 9 liter tvål och duschkräm per person och år. Det är inte ovanligt att tvålen, som ska göra oss fräscha, innehåller ofräscha ämnen. Sådant som kan ge kontaktallergi, påverka hormonsystem i kroppen och vara giftigt för livet i vattnet, säger Lillian Lundin Stöt på Naturskyddsföreningens kansli Gävle-Dala.
För en vanlig konsument är det inte enkelt att veta vilka ämnen man ska undvika då innehållsförteckningen på en vanlig handtvål är svår att förstå sig på. För att lättare göra ett bra val rekommenderas miljömärkningarna Bra Miljöval och Svanen.
– Vi vill att butikerna satsar på fler miljömärkta produkter och gör de lätta att hitta för oss kunder. Precis som man gjort med ekomaten, säger Denise Fahlander, kontaktperson för Handla Miljövänligt-nätverket i Gävleborg.
– Vi utmanar också arbetsplatser, kaféer, skolor, gym och bad att anta Tvålutmaningen. Alla som byter till eller redan har miljömärkt tvål kan få en fin skylt att sätta upp bredvid tvålen.
Under kampanjveckan finns Naturskyddsföreningens medlemmar ute och informerar om tvål och miljömärkning.
Aktiviteter och kontaktpersoner i Gävleborg:
Gävleborg och Gävle:
Flera medlemmar i Gävle går runt i stan under v. 40 och frågar ställen om de är med på tvålutmaningen.
Ti 24 okt ”Fräsh på riktigt” Hur påverkar produkterna i badrumsskåpet hälsan och miljön?  Denise Fahlander berättar om temat för årets Miljövänliga vecka. Sedan kan du prova på att tillverka egna miljövänliga hudvårdsprodukter. Kl 19:00 Studiefrämjandets lokal, Norra Köpmangatan 12 A.  Denise Fahlander 070-646 10 42
Söderhamn: Ulrika Hännestrand 076-806 25 20
Delsbo: Info på höstmarknaden i Delsbo 30 sept. Ulla Persson 070-628 14 92
(Även i samband med utefortbildningen Skogen som klassrum vid Bobygda skola 6 okt, ca kl 12. Lillian Lundin Stöt 070-273 91 55)
Ljusdal: Gör ditt eget läppbalsam, torrschampo, deo m.m. – workshop på Miljötinget i Ljusdal 28 okt. Lillian Lundin Stöt 070-273 91 55
Om Miljövänliga Veckan
Naturskyddsföreningen har arrangerat Miljövänliga Veckan sedan 1990. Veckan infaller alltid vecka 40 – i år 30 september till 8 oktober – och brukar betyda en enorm aktivitet runt om i landet. Målet är att få konsumenter att uppmärksamma en produkt, dess miljöproblematik och vad man kan köpa istället. Tack vare bland annat Miljövänliga Veckan blir sortimentet i butikerna allt mer miljöanpassat.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.