Väkommen till länsstämman i Gysinge 29 april

Länsstämman är länsförbundets årsmöte. Här tas beslut om ny styrelse, 2016 utvärderas och inriktningen för 2017 bestäms. Dessutom delar vi ut miljöpriser och njuter av naturen.

Anmälan senast 20 april via http://alturl.com/rwdsh. Deltagarlista för samåkning mailas ut av kansliet någon dag innan.

Årsmöteshandlingar läggs ut här på hemsidan och visas på duk under mötet.

Kostnad Länsförbundet betalar lokal, fika och lunch. Resa står resp. krets för. Samåk!

Ombud Alla är välkomna, men för att få rösta om förslag måste du vara ombud.  Alla kretsar (lokalföreningar) i Gävleborg har 4 ombudsplatser, utom Gävlekretsen som i kraft av sitt medlemsantal har 6.

VÄLKOMMEN!

Inbj lansstamma Gavleborg Sandviken 29 april 2017 _Gysinge


Färnebofjärdens nationalpark och Gysinge

Gysinge är en del av Norrlands sydligaste utpost och bjuder på vilda forsar och ett unikt naturarv. Här slutar det uppländska slättlandet och de djupa skogarna tar sin början. Som ett vitt pärlband ligger det gamla vallonbruket Gysinge bruk längs med en del av Nedre Dalälvens stränder.

Gysinge blommade upp 1668 då ett av Sveriges första järnbruk anlades på den tidigare brukade fäbodmarken. De flesta av de bruksbyggnader som kan ses idag tillkom dock först under 1800-talet då järnbruket började växa sig stort.

Färnebofjärdens nationalpark inrättades inte 1668 utan 1998 och sträcker sig över flera länsgränser. Det finns många faktorer som bidrar till att naturmiljöerna här är så rika. Dels är det geografiska läget sådant att både nordliga och sydliga arter kan förekomma inom samma område och dels breder älven ut sig här och skapar unika översvämningsmiljöer. Här finns t.ex. djurarter såsom cinnoberbagge, fiskgjuse, harr, havsörn, lodjur, svartoxe, utter och öring.

Vill du veta mer?

http://www.gysinge.se/

http://www.sverigesnationalparker.se/park/farnebofjardens-nationalpark/nationalparksfakta/

Naturskyddsföreningen finns med i skötselrådet för Nationalparken och vår representant där, Stig Holmstedt, har gjort en rapport om möjliga revirområden för vitryggig hackspett. Se https://gavleborg-lan.naturskyddsforeningen.se/2017/01/10/ge-vitryggig-hackspett-nya-hem-i-farnebofjarden/

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.