Vi överklagar beslutet om björnjakt

Naturskyddsföreningen Gävleborg överklagar beslutet om licensjakt på 25 björnar i Gävleborgs län och begär inhibition. Vi anser att det strider mot den svenska jaktförordningen och EU:s art- och habitatdirektiv.

Grunder för överklagandet

Jaktbeslutet innebär att totalt 25 björnar kan fällas vid årets jakt. Det betyder enligt vår uppfattning att beslutad förvaltningsnivå, som redan 2015 underskreds, ytterligare kommer att underskridas. Enligt den senaste spillningsinventeringen för björn som genomfördes 2012 bestod den svenska björnstammen av 381 individer.

Förvaltningsmålet för björn i Gävleborg fastställdes hösten 2014 till 360 individer. Utgående från 2012 års 381 björnar och med en minskning med 3% per år ger detta en population redan 2015 under länets förvaltningsnivå på ca 348 individer och en indikation om en minskning under 2016 till endast 337 björnar i länet, alltså klart under den fastställda förvaltningsnivån på 360 individer.

Mot bakgrund av de senaste uppgifterna från Skandinaviska björnprojektet skulle en licensjakt under året innebära ett så stort ingrepp att det inte är förenligt med kravet om gynnsam bevarandestatus.

Vi ställer oss mycket kritiska till beslutet och att de rent jaktliga motiven får styra beslutsfattandet hos länsstyrelsen Gävleborg.

Överklagan björnjakt 20160701 (hela yttrandet)

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.