Konferens Gävleborg 2030

Gävleborg 2030 – tema Gört (om handlingskraft)

Återigen en mycket påkostad dag, nu på Högskolan i Gävle. HiG har 14 500 elever, varav hälften från Gävleborg. Det är den mest populära högskolan efter Malmö och här bedrivs även forskning.

Det var en otrolig blandning av människor på plats. Mat och fika levererades av Högbo Bruk och var mycket god och spännande!

Det pågick många parallella seminarier samtidigt. Jag lyssnade på:

BeSmart Ungdomssatsning i Söderhamn för att skjuta på debuten av tobak, alkohol och andra destruktiva beteenden. Kontrakt med ungdom och förälder, resor, månadslotteri och det stora arret vid skolavslutningen www.schools-out.se

Hälsingestintan Startade för 17 år sedan, ur en EU-frustration. Säljer lokalproducerat kött av hög kvalitet med en unik spårbarhet. Via lokalt slakteri i Bollnäs först. Extremt nära konkurs -02, men fick låna 3 miljoner av en ICA-handlare och fick till en styrelse som kunde affärer. Har nu byggt Europas första mobila slakteri och har en omsättning på 92 miljoner kr. #etisktkött

SFI och yrkessvenska Gävleborgsmodellen med yrkesutbildning kombinerat med svenskaundervisning för nyanlända. 10 kommuner (även Älvkarleby) , Arbetsförmedlingen och länsstyrelsen. 40 timmars vecka: 25 h yrkesutb och 15 h SFI. 32 utbildningar på 6 orter, 10 yrken. Målgruppen vill jobba. SFI-lärare på plats på yrkesutb. T ex restaurangutb i Söderhamn på 60 v som gett 83% arbete.

Hälsofrämjande arbetsplatser, Trafikverket och HiG Forskning på försök med aktivitetsbaserade arbetsplatser och tillgänglighet kontra återhämtning, Viktigt med koppling näringsliv-forskning.

Tillsammans för Sverige 100 praktikplatser för nyanlända ungdomar. Viktigt att få in en fot, visa upp sig och få svenska referenser. Det kan vara innan utb för att se om det är något för mig eller språkpraktik för t ex läkare och sjuksköterskor.

Innovationskraft och IKEA Skapa ett virtuellt varuhus i gamla skolan i Ramsjö, Ljusdal. Stora företag (IKEA) kan vara draghjälp för små och medelstora företag. Tempo som tar emot och lämnar ut paketen, tjänsteföretag som monterar och sätter upp gardiner hos äldre t ex.

Trossen Företagare är faddrar för en klass, berättar om sitt företag och låter eleverna besöka sitt företag. Leena som pratade driver företaget Spela roll med mental och personlig utveckling bl a. Nu även politiker. 140 företag är faddrar. Industrisamhället finns inte som förut, nu många småföretagare. 67% av företagen i Gävleborg är ensamföretagare, 99% under 50 anställda. Vill vaccinera alla med självkänsla!

Smart resplan Missade, hade jag gärna hört mera om.

Bränsleceller Sandvik producerar och exporterar nanobelagda material (stål som inte rostar) till bränsleceller. Sandvik, Sandvikens kommun och AGA samarbetar. Vätgasstation kommer att finnas i Sandviken fr o m okt, även för allmänheten. Endast 5-6 till i landet. Vätgas in, vatten ut. Inga explosioner! Bränsleceller är också helt tysta och skulle kunna leverera tyst el till tältet vi satt i t ex.

USA har ca 800 bilar per 1000 invånare Sverige 500/1000 Kina 113 och Indien 18. Vilka bilar vill vi att de ska köra? Vilka måste vi då köra?

Elväg 16 2 km lång väg ska testas praktiskt under 2 år fr o m juni i år. Trafikverket, Energimyndigheten, Vinnova, Region Gävleborg. Liknar tekniken för spårvagn, trådbuss. Påverkar ej drift, underhåll eller annan trafik. Standardlastbil hybrid med platta på taket. Invigning 22 juni, startar även besökscenter. Regionen är inte intresserad av själva vägen men av effekterna av vägen som att det lockar investeringar, forskning, kringtjänster, utveckling. Målet är fullt utbyggd elväg Gävle Hamn-Borlänge.

ASF – arbetsintegrerande sociala företag Jobbskapande för de som varit utanför arbetsmarknaden länge, mycket personlig utveckling. 30 företag i Gävleborg idag (flest i Hälsingland), Sverige-ledande. Hållbart och hänsynsfullt arbetssätt. T ex Kraftkällan i Hudiksvall som säljer varor och tjänster som fastighetsservice, hunddagiset Jyckelyckan, lokalvård, rot/rut, samt erbjuder rehabplatser m.m. Har egen erfarenhet av utbrändhet. Många problem kan uppstå i ASF, viktigt att ha en struktur runt. Glada Hudik-modellen.

 

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.