Alla förskolor i Gävle ska plastbantas och bli giftfria

Gävles och Sandvikens förskolor ska bli giftfria. Leksaker, möbler och annat som innehåller kemikalier ska rensas bort. Och nästa år byggs Gävles första giftfria förskola.

Nya rön om ämnens hälso- och miljöeffekter kommer hela tiden. Det handlar om kemiska ämnen som utsöndras från vardagsprodukter som kläder, leksaker, förpackningar och möbler. Kemikalierna kan vara hormonstörande och allergiframkallande och är enligt forskning en bidragande orsak till ökningen av våra vanligaste folksjukdomar som fetma, diabetes, koncentrationssvårigheter och vissa cancerformer. Mest känsliga för dessa kemikalier är de små barnen, inte bara för att de inte är färdigutvecklade utan också för att de får i sig mer kemikalier i förhållande till kroppsvikten, bland annat för att de tuggar på saker när de upptäcker världen.

Artikel i Arbetarbladet

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.