En cykeltur i naturen

Blå himmel och nästan vindstilla. Cykeltur till Sälgsjön. Satt på stranden och njöt av höstens varierande färgskala. Trollsländor av olika arter utnyttjade värmeutstrålningen från träbänken där jag satt. Kom mig mycket nära. En del satte sig t o m på min hand. Honorna passade på att efter sista parningen lägga sina ägg i vattnet genom att idogt doppa bakkroppen i vattenytan. En ensam gräsandhona simmade sakta förbi i den helt lugna viken. Vingspegelns violetta färg lyste klart i solskenet. På vägen hem fladdrade kanske för sista gången i år en sorgmantel, en citronfjäril och en påfågelfjäril. Under hela vintern kommer alla dessa fjärilar att krypa in i något skydd för sin vintersömn. Någon gång i mars/april vaknar de en solig dag och gläder oss som ett tidigt vårtecken. På vägen hem hade en räv under natten raskat fram och lämnat sin typiskt spetsiga avföring. Färgen var tydligt blåfärgad av blåbär med ett rött osmält lingon. Stannade vid vägkanten för att konstatera att det fanns ännu gott om blåbär i skogen. Blåbärsrisets blad lyste rött eller hade t o m fallit av, men bären var fasta och smakade förträffligt. Innan jag lämnade skogen dök en nu inte så vanlig gröngöling fram mellan trädstammarna. Vinden hade tilltagit så asparnas guldgula blad dallrade och utgjorde min naturmusik på vägen mot hemmet. En härlig höstdag som jag kan minnas under den kommande långa vintern.

P-O Erickson

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.