Med eko blir det andra bullar! Miljövänliga Veckan v. 40

Vecka 40 är det som vanligt Miljövänliga veckan, och i år är det kaffe och bröd eller kaffe och ekofika som är temat. Det är nu vi ska hjälpas åt att sprida kunskap om hur det ser ut på kaffeplantagerna där det oekologiska kaffet kommer ifrån. Vi svenskar dricker ca 1000 koppar per person och år. Det behövs ca 100 000 hektar mark och ca 200 000 personer som arbetar i kaffeodlingarna för att vi ska få dricka vårt kaffe i Sverige.
 
Kaffet är en av världens mest besprutade grödor. Gifterna dödar och skadar andra växter och även djur runt odlingarna och många människor blir sjuka. Av det giftiga ämnet parakvat behövs det bara 1 tsk för att döda en människa. Klorpyrifos, ett insektsgift har visats ge lägre IQ till de barn som exponerats för det under graviditeten. I Brasilien hittade man 24 olika bekämpningsmedel i två tredjedelar av vattendragen i ett kaffedistrikt.
 
Så om du väljer att dricka ekologiskt kaffe hjälper du till att rädda människor och djur!
.
Det lite nya temat för i år är spannmålsodlingen. Endast 10 % av spannmålsarealen odlas ekologiskt. På sädesfälten ser man ofta samma gröda år efter år. Det gillar skadeinsekterna. För att bli av med dem kan bonden använda giftiga bekämpningsmedel, en eller flera gånger varje år. Hos ekobonden byter man grödor ofta och man använder inte konstgödsel och kemiska bekämpningsmedel. Det gillar blommor fåglar, humlor och bin.
 
I o-ekologisk odling används också stråförkortningsmedel som innehåller syntetiska tillväxthormoner. De har varit förbjudna i Sverige från 1987 till 2011. Sedan 2012 får man använda det och försäljningen har ökat kraftigt. Det används t.ex. klormekvat -14.3 ton år 2012. Det finns flera studier som visar att klormekvat kan påverka djurs reproduktion även i låga halter. Stråförkortningsmedlet trinexapak används vid spannmålsodling men också vid gräsfröodling samt till gräsmattor på golfbanor och fotbollsplaner. Trinexapak har visat sig ha hög rörlighet i jord och har hög giftighet för fisk samt medför risk för fåglar och däggdjur.
 
Så att handla ekologiskt är fortfarande logiskt!
 
Men vill du minska ditt spannmålsavtryck är det bästa sättet att äta mindre kött. Även ägg och mjölkprodukter bör du äta mindre av.
Till 1 kg ost behövs det 10 liter mjölk och då har man förbrukat ca 2.5 kg spannmål.
Till 1 kg griskött behövs det i genomsnitt mer än 3 kg spannmål.
Till 1 kg kyckling behöver man knappt 2 kg spannmål
 
 
Hur kan vi sprida budskapet?
Passa på att ta en eko fika på jobbet, sätt upp lite information i skolan, på förskolan, hos idrottsföreningen, ta en eko fika hemma med familjen, vänner, fråga om du får sätta upp lite material på biblioteket, affären eller på andra ställen där du tycker det passar bra. Kolla runt på caféerna, hur mycket ekologiskt serverar de? Uppmuntra dem att erbjuda mer eko!
Du kanske vill stå på något mer offentligt ställe och bjuda på eko fika, det finns hur mycket aktiviteter som helst att göra!
 
 
Till din hjälp att kommunicera den här informationen och sprida budskapet om mer ekologiskt finns det material här att beställa
 
 
Jag blir jätteglad om ni vill vidarebefordra till mig vad ni tänker göra/har gjort. Ni är självklart välkomna att höra av er till mig om det är något ni funderar över eller om ni vill bolla några idéer. Nu gör vi allt för att det ska bli en lyckad kampanj och att vi hörs och syns på väldigt många ställen i Gävleborg.
 
Jag önskar er lycka till med era aktiviteter!
 
Pia Svedén
Länskontakt för Handla Miljövänligt Naturskyddsföreningen Gävleborg
Tel 0705-388 130, 0278-65 70 71
e-post: pia_mk@hotmail.com

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.