Utsläppen högre än väntat

Enligt en forskningsrapport från forskningscentrumet Mistra Urban Futures ökar Sveriges utsläpp. Om man räknar in utsläppen som uppstår av svenskarnas konsumtion av importerade varor från bland annat Kina och internationella flygresor blir utsläppen högre än vad man tidigare trott.

Med det geografiska perspektivet har Sveriges utsläpp av växthusgaser minskat med 20 procent mellan 1993 och 2010. Men med konsumtionsperspektivet har utsläppen i stället ökat med ca 15 procent under samma period.

– Den situation vi har idag innebär att vår ökande konsumtion hela tiden äter upp de förbättringar som sker genom teknikutveckling och effektiviseringar, säger Jörgen Larsson från Chalmers, en av forskarna bakom rapporten i ett pressmeddelande.

Läs rapporten

Läs pressmeddelande från Chalmers

Lyssna på inslag i Sveriges Radio P4, Göteborg

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.