Den tidiga våren!

_DSC0169-Tussilago

 

 

 

 

 

 

 

 
Solen lyser från en klarblå himmel. Termometern visar på plus 14 grader fast att det är i början av mars. I skogen ropar gröngölingen och större hackspetten trummar energiskt på torrgrenen i tallen. Långt borta svarar en granne. Fåglarnas trumningar avlöser varandra. I gammelskogen flyger plötsligt upp en tjädertupp, som med brakande vingslag försvinner bland de grova träden. Du…vhökens vråkliknande skriande hörs svagt i väster.

I havsviken fiskar storskrakarna gemensamt i grupp. Kniphannarna lyser vita i det mörka vattnet. Sporadiskt börjar deras parningsspel med bakåtkastande huvudrörelser. Sida vid sida sitter havstrutens hanne och hona på den av fågelträck vita stora stenen. Plötsligt går korpen till anfall. Kanske ville den kontrollera ifall det gick att stjäla något matnyttigt från trutarna. Svartmyrorna rör sig bekvämt på den soluppvärmda strandklippan.

I staden färgas gräsmattorna vackert gröna av det tidigt växande gräset. Tussilagon skjuter upp sina gula solar fler och fler för varje dag. Vintergäck, snödroppar och krokus blir allt blomrikare. Årets först sandbi flyger mellan blommorna för att hitta årets första nektar. Till och med en humla har fått vårkänning och surrar fram längs den solbelysta husväggen. Ett gäng nyanlända starar landar i den höga björken och sätter igång med sina klara visslingar, smackningar, knäppningar som ingår i den oregelbundna sången. I skogdungen syns årets första citronfjärilar fladdra omkring helt ovetande om att den tidiga våren snart kan få ett bakslag med kyla och snö. Även den normalt mycket tidiga bruna flickfjärilen syns snabbt flyga förbi i björkslyet.

De händer mycket i naturen nu denna ovanligt tidiga vår. Medeltemperaturen är mist 7-8 grader över det normala. Händer det något med klimatet? Hur blir framtiden? Den som lever får se, men gå ut och njut mens tid är!

Per-Olof Erickson

Naturskyddsföreningen i Gävleborgs Län

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.