Sommarens förebud

 _DSC6722-Talgoxe

När ljuset kommer tillbaka vaknar fåglarna till liv. Det är lika intressant och fascinerande att varje år möta vårens ankomst genom att lyssna på fåglarnas aktivitet. Först kommer talgoxen (i år redan den 6/1)med sitt karaktäristiska ”tiitjo-tiitjo”. .Sedan brukar blåmesen (i år den 20/1) fylla upp med sitt fina ”tsi-tsi-sirrrr”. Därefter kommer vanligtvis grönfinken (i år den 21/1) med sitt typiska utdragna ”dschväsch”. I år (den 22 /1) kom svartmesen näst i tur med sitt upprepat klara ”sitoi-sitoi”.

Snart kommer vi förmodligen att få höra nötväckans ”vivivivivivi”. Därefter kommer fågelsången att öka markant inte minst när flyttfåglarna som koltrast, övriga trastar, och bofink anländer. Kulmen nås när insektätarna som rödhake, flugsnappare och sångarna ankommer i maj/juni. Intensivast är fågelsången vid midsommartid. Sedan minskar sången snabbt när de flesta fåglarna har häckat och fått fullt upp att göra med att mata ungarna. Fågelsången är alldeles gratis. Det gäller bara att lyssna noga när du tar din promenad i parken eller i skogen. Sången är ett glädjande förebud av den efterlängtande nordiska sommaren.

Per-Olof Erickson
Naturskyddsföreningen i Gävleborg

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.