Allt fler vill ge sig ut i naturen – men vad ska man göra där? I Naturskyddsföreningens nya årsbok finns 100 tips på aktiviteter för stora och små som vill upptäcka naturen. Här listar vi de sju bästa hösttipsen på natursköna platser runt om i Gävleborg.
Bild: Gråsäl, Foto: Mats Hellmark
– Det är en jättefin bok som jag är övertygad om kommer att inspirera många till nya upptäckter i naturen. Ta med den ut, och njut! Vill du ha sällskap – häng med på någon av våra många utomhusaktiviteter, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningens ordförande.
För många är naturen som allra vackrast under hösten. Dyk ner bland ”skogens koraller”, lavar och mossor, eller plocka höstens delikatesser genom att lära dig känna igen var matsvampen trivs bäst. Hör kronhjorten bröla, se laxlekens mäktiga skådespel eller sälen i sin verkliga miljö.
– Gävleborg har ett rikt växt- och djurliv. Det är glädjande att se att allt fler intresserar sig för naturen och boken är en fin naturguide som kan erbjuda något för alla, säger Jenny Olsson, ordförande Naturskyddsföreningen Gävleborg.
Naturskyddsföreningens sju bästa hösttips för dig som vill upptäcka Gävleborg:
1 Se höstens färgprakt
Många vackra bilder har tagits med lövträdens skiftande färger och älvens dova nyanser i Färnebofjädens nationalpark. Här fjärdar Nedre Dalälven ut sig och bildar unika naturmiljöer med svämskogar, älvängar och sjöliknande lugnvatten.
2 Följ fåglarnas flytt
Fågelskådning på hösten är speciell. Den som har tur kan få se sällsynta fåglar från Asien eller östra Europa som flugit fel och hamnat i Sverige under flytten söderut. Ta dig till Ålsjön i Söderhamns kommun. En slättsjö som kan vara länets finaste fågelsjö. Mer än 200 fågelarter har observerats och mer än 60 häckar här.
3 Plocka svamp och bär
Hösten är svamparnas årstid och för många en favoritsysselsättning. Sök dig till äldre skog, helst blandskog med både barr- och lövträd. Ta dig till vilda och avskilda naturen i Åmot i Ockelbo kommun och börja leta. Kom ihåg att inte plocka och äta okända svampar.
4 Kika på lavar med lupp
Dyk ner bland ”skogens koraller” i form av spännande lavar på stock och sten. Det enda som behövs är tålamod och en lupp för att se de fascinerande organismerna. Ta dig till Älvåsens naturreservat. Har du tur kan du upptäcka den ovanliga laven långskägg.
5 Lär dig skogens mossor
Bekanta dig med de vanligaste mossorna och se hur olika och hur vackra de är. Kvastmossa, cypressfläta, björnmossa, bräkenmossa och husmossa. Ta dig till en av Europas första nationalparker som ligger just i Gävleborgs län, Hamra nationalpark, med sin urskog och myrmark. Titta och jämför, gärna med förstoringsglas.
6 Se laxfiskarnas lek
Att se laxfiskar som öring och lax leka är ett mäktigt skådespel i naturen. De långa förflyttningarna för att återvända till födelseplatsen är ibland dramatiska och fulla av hinder. Ta dig till Testeboåns naturreservat nära centrala Gävle för att se laxens lek.
7 Åk på sälsafari
Utöver sin storslagna vackra natur erbjuder Bottenhavskusten och bruksorten Axmar en upplevelse utöver det vanliga. Där får du chansen att se och uppleva gråsälen i dess naturliga miljö. Ett minne för livet för stora och små. Har ni tur, så kanske några vågar sig fram för att säga hej. Ta dig till Axmar eller annan valfri plats längs hela Gävleborgs kust.
Mer om boken
Ut i naturen är årets bok från Naturskyddsföreningen. Den är skriven av författaren Erik Hansson och uppdelad efter säsong – från vår till vinter. Boken innehåller 100 tips på aktiviteter och upplevelser för såväl den enskilda som hela familjen. Alltifrån att spana efter höstens fågelsträck, leta spår i snön och uppleva norrsken till aktiviteter för familjens allra minsta, som äventyrlig björnsafari eller kunskapsberikande artbingo.
Ut i naturen ges ut den 22 september 2020 av Naturskyddsföreningen i samarbete med bokförlaget Ester Bonnier. Hitta fler tips i bokens kapitel ”hösten”.
Kommentera