Slåtterdag på eko-torget i Ockelbo

Mattias Helje, lietillverkare, i Lima öppnade en ny värld med kunskap runt slåtter, tillsammans med några andra erfarna slåtterbitna medarrangörer. Deltagare fick se och prova på att slipa lieblad, både med en elektrisk slipsten och en portabel som behöver trampas, som Mattias Ahlstedt, engagerad lieman från Bjursås, tog med. Yngve Gunnarsson, Ockelbo, slår en del av sin gräsmatta, som nu efter några år, börjar bli en fin äng. Han knackar fram skärpan med städ och hammare på en knacklie. Vilken vinkel är lämplig? Hur är stålet utformat? Knack- eller slip-lie? Hur och varför jordläggs lien? Frågorna var många, men i takt med att kunskap sipprade fram från alla håll, blev frågorna så mycket mer tydliga och intressanta. Det verkade som att alla jag talade med var nöjda med detaljer de lärt sig under dagen, att möjligheterna för att sköta en äng nu har blivit fler och att det känns lättare och roligare att förverkliga det praktiska arbetet.

Deltagarna fick se och känna på olika orv (lieskaft), och räfsor (stora trä-krattor). Allan Edblom, räfs- och orv-specialist med torp i Nordanstig, var en som berättade fantastiska historier om hur dessa har tillverkats, utformats och använts. Tänk att verktygen sett olika ut beroende på var i landet de kom ifrån.

Arbetet med att slå ängar gjordes förr i tiden för att ta vara på gräs som vinterfoder till djuren. Markerna utarmas och blir näringsfattiga när höet år efter år tas därifrån. På ängarna har djur och växter anpassat sig till hur markerna brukas. Om detta och spännande arter som trivs på ängen berättade Lage Bergström, som sedan länge skött om gårdens marker enligt gammal tradition i Torsåker. Små korta berättelser och fantastiska bilder på insekter, blommor och djur finns också i boken ”Livet omkring oss”, som verkligen passar alla.

Riks bidrog till dagen med projektmedel. Målet är att försöka få fler människor att få upp ögonen för den meningsfulla, roliga, slåttern och den biologiska rikedom vi människor bidrar till genom denna gamla hävd. Genom att sköta slåtterängar bidrar föreningens kretsar mycket till arterna och människans historiska tradition och vi välkomnar fler och gärna yngre att delta. Kretsarnas ängar finns på en digital karta som det regionala kansliet gjort.

Dagen visade också att din trädgårdstomt kan bli en artrik plats, med tidsbesparande lieslåtter, utan bränslekrävande gräsklippare. Ett riktigt gott tips är att besöka Lienätverket. De tar ett helhetsgrepp genom att sköta om en nationell digital karta där alla som vill kan lägga in en äng som de slår. Deras hemsida och facebook-sida är bra källor att ösa ur och dela med sig till. Kartorna och sådana här dagar kan bidra till att fler kommer och deltar i ängsskötsel. Det hoppas vi på och vi har redan många nya kontakter. Välkommen med i den här fantastiska världen!

/Denise Fahlander, Länsförbundet Gävleborgs representant i eko-torget vid Wij Trädgårdar i Ockelbo

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.