Lyckad och rolig studiecirkel i kommunikation

Det började med ett problem eller snarare ett behov när Naturskyddsföreningen Gävleborgs styrelse pratade ihop sig inför framtiden. Styrelsen upplevde att föreningen behöver bli bättre på kommunikation och marknadsföring. Resultatet blev en digital studiecirkel i ämnet.

Jag som verksamhetsutvecklare och utbildad cirkelledare kände direkt när frågan kom upp att det här är något vi ska göra i sann folkbildningsanda och jag får som folkbildningsivrare dra mitt strå till stacken. Vid cirkelns första träff presenterades ett förslag till upplägg för deltagarna där inbjudna föredragshållare skulle kombineras med diskussioner och reflektioner. Därtill skulle deltagarna inför varje kommande träff göra olika typer av hemläxor, vilka i flertalet fall bestod i att titta på inspelade föredrag inom ämnet. Deltagarna antog förslaget med några önskade tillägg. Det värmde hjärtat att vi fick så fin uppbackning från olika håll och föredragshållarna var verkligen enastående.

Slutligen bör det nämnas att det var en väldigt fin och generös grupp som följdes åt under cirkelns gång och för Lillian och mig som verksamhetsutvecklare var det roligt att få lite närmre kontakt med några av alla våra fantastiska ideella uppdragsgivare. Efter cirkelns avslut fick deltagarna fylla i en digital utvärdering anonymt och den visade tydligt att konceptet varit mycket lyckat.

Ett stort varmt tack riktas till Johan Linderstad, Beatrice Rindevall och Klara Strandberg!

Jenny Olsson, cirkelledare

Upplägg

Träff 1 – Syftet med cirkeln, grunden i studiecirkelpedagogiken, presentation och förväntningar, diskussion om upplägg. Hemläxa 1: Titta på rikskansliets film om pressmeddelanden resp. om sociala medier: https://www.youtube.com/watch?v=9_LX9N0XuF0 Vad tar du med dig särskilt?

Träff 2 – Pressmeddelanden, insändare och debattartiklar. Föredragshållare, Johan Linderstad.
Hemläxa 2: Läs igenom riksföreningens pressmeddelande om lodjursjakten och fundera på vad som är bra och mindre bra med det. Diskussion i smågrupper på kommande träff.

Träff 3 – Webb och sociala medier. Föredragshållare, Beatrice Rindevall, inspelad: https://www.youtube.com/watch?v=cZ9zQEF5eOA
Hemläxa 3:
* Titta på instruktionsfilmen ”Skapa professionella filmer med mobilen” https://www.cyberphoto.se/bloggen/2021/8/skapa-professionella-filmer-med-mobilen
* Fundera på hur Naturskyddsföreningen Falun bäst kan sprida sina medlemmars förslag till lokalpolitikerna för att förbättra miljön.
* Anta utmaningen, våga vara modig och gör något du inte brukar inom kommunikationsvärlden. Det behöver inte hamna i offentligheten, men utmana dig själv på något sätt.

Träff 4 – Filmning – Tips och trix.

Extrainsatt träff – Kommunikation i praktiken – Vad passar Naturskyddsföreningen lokalt och regionalt?Föredragshållare, Klara Strandberg, inspelad: https://www.youtube.com/watch?v=6Z0aJ5188NY


Länktips

Westanders PR-bok: https://www.westander.se/handbok-digital-kommunikation/

https://naturkontakt.naturskyddsforeningen.se/kretshandbok/media-kommunikation/1-vad-ar-kommunikation-och-varfor-ska-vi-kommunicera/

Instagram tips: https://websetnet.net/sv/31-instagram-hacks-tips-features-everyone-should-know-about/

Gratis bildredigeringsprogram: https://www.gimp.org/


Cirkeldeltagarna

Det var en trevlig heterogen grupp med nya aktiva, sedan länge aktiva och regionkanslianställda. Det var även externa deltagare från exempelvis Hyresgästföreningen. Det gav goda förutsättningar för givande diskussioner och utbyte av erfarenheter.


Utvärdering

Skala 1-5 där 5 är bäst.

  1. Hur är din helhetsupplevelse av studiecirkeln? 4,3
  2. Denna cirkel har givit mig energi och mod till att fortsätta kommunicera i digitala kanaler. 4,1
  3. Upplägget för cirkeln med växelvis föredrag och diskussioner liksom hemläxor mellan träffarna. 4,6
  4. Studiecirkelpedagogiken passade bra för att lära sig mer om kommunikation. 4,3
  5. Var det något du saknade eller önskar hade gjorts annorlunda under cirkeln? Nej. Mer om marknadsföring på sociala medier, mer praktiska moment, mindre proffsigt pressmeddelande så att det hade varit lättare att hitta fel.
  6. Är det något ytterligare du önskar tillägga? Tack, det var ett värdefullt initiativ som tål att göras om. Personligen är jag mest i behov av praktiskt stöd, när jag kör fast någonstans. Många bra diskussioner och kul att träffa folk från andra föreningar med liknande problem, nå och engagera medlemmar.

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.