Digital teorikväll med Leif Öster och Per Jiborn om skyddsformer och lagstiftning i skogen 220503

Kvällen inleddes av Per Jiborn, naturturismföretagare och debattör, som gav en gedigen redogörelse för de olika skyddsformer som finns med Gävleborg som exempel. Otroligt värdefullt för alla skogsaktiva i länet om än inte särskilt smickrande då Gävleborg är ett av de sämsta länen vad gäller skydd av skog. Den största skogsägaren i länet är Sveaskog som trots att det är statligt ägt har mycket att stå till svars för, vilket också framgick av föredraget. Per avslutade föredraget med fem viktiga slutsatser:

* Gävleborg bland de sämsta länen i landet

* Vad händer med den improduktiva skogsmarken?

* Dålig eller ingen insyn i frivilliga avsättningar

* Omfattande och systematiskt fusk hos Sveaskog

* Stora arealer har alltså ett tveksamt och osäkert skydd

Leif Öster naturturismföretagare och skogsägare tog över stafettpinnen efter Per och han gav lyssnarna en spännande blixtgenomgång av Sveriges skogshistoria, när skogen först började nyttjas, när ägande och lagstiftning började växa fram osv. En av alla de intressanta historiska fakta som Leif lyfte var att det redan 1897 kom en bok i vilken kalhyggesbruket ifrågasattes (ack om den hade vunnit laga kraft). Bristande skydd, lagstiftning, tillsyn, påföljder och överraskande nog dålig lönsamhet är idag vardagen i det svenska skogsbruket. Trots det allvarliga ämnet var stämningen god och frågorna många. Leif skickade också med alla skogshjältar som fortsätter kämpa mot skogsbrukets vansinne, ”ni kommer att få rätt”.

https://youtu.be/lXHkwBrWgo4

https://youtu.be/qOLMiVieNyw

Detta var del två i en satsning på kunskapslyft i skogsfrågor som tagits av Skogsgruppen Gävleborg i samarbete med Skydda skogen och Studiefrämjandet. Projektet kallas Upptäck gammelskogen i Gävleborg och finansieras delvis med hjälp av bidrag från Strangells stiftelse.

Detta inlägg har kategorierna Skog. Bokmärk länken.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.