Sluta släng fungerande saker!

Vi är allt fler som inser att vi behöver använda våra saker längre för att minska belastningen på miljön och klimatet. Vi måste sluta slänga fungerande grejer!

Men trots att samhällets mål om att minska avfallet visar statistiken att avfallsmängden ökar. Så mycket som en fjärdedel av allt som slängs på landets återvinningscentraler hade gått att använda. Nästan en femtedel har ett kommersiellt värde. Det är ett stort slöseri med resurser och en onödig belastning på miljön.

Nu är det hög tid att ställa om till ett cirkulärt samhälle, där vi återanvänder allt som går. Förutom miljövinster ger det möjlighet till nya arbetstillfällen. Nu uppmanar vi våra lokala politiker och tjänstemän att satsa ännu mer på återbruk, i första hand på vår återvinningscentral.

Det finns många goda exempel att ta efter. En station för återbruk på varje ÅVC är ett minimum. Tydlig skyltning är viktigt. Liksom att personalen hjälper och guidar oss att slänga mindre redan när vi åker in på området, och att både personal och besökares får den uppskattning de behöver. Tillsammans hjälps vi åt att ta vara på det vi har.

Ann-Marie Hedenskog
Denise Fahlander
Naturskyddsföreningen i Gävle

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.