Ny svampart hittad i Gävleborg

Bollnäs Naturskyddsförening har haft sin årliga svamputflykt. Nio deltagare från Gästrikland och Hälsingland fick uppleva en härlig dag i Blårönningens Naturreservat.

Ingen av deltagarna hade tidigare sett storporig brandticka som hittades på två ställen i reservatet. Den är aldrig tidigare hittad i Hälsingland, inte ens i Gävleborg. Arten bedöms som CR (akut hotad), på väg mot utdöende. Den är en av fem svamparter som är fridlysta i Sverige.

Ett annat glädjande fynd var tajgaporingen. Den hittades för första gången i området av Malte och Gunnel Edman för ca 30 år sedan. Redan då väckte fyndet stor uppmärksamhet. Den har hittats några gånger till, senast 2014. Artportalen skriver ” Taigaporing har noterats från fyra platser i Sverige. Första fyndet rapporterades från Hälsingland 1991 men redan samma år påträffades den även i Norrbotten och året därpå i Jämtland samt även i Västerbotten.” Tajgaporingen klassas som VU (sårbar)

Många olika arter fanns på vägen till och från naturreservatet också, men nu märks det att hösten är kommen och att sopparna är få.

Text: Monica Svensson

Foton: Per-Erik Modd (svampar), Alf Pallin (gruppbild)

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.