Fixa grejen, ta en shoppingfri månad och låt TaGe flytta in!

På lördag startar Miljövänliga Veckan. Årets tema är ”Fixa grejen – dela mera”. Kampanjen uppmärksammar vår ohållbara konsumtion av kläder och prylar. Vi ger tips på hur man kan fixa sina saker så de får ett längre liv, inspirerar till att ägodela och ta en shoppingpaus. På www.fixagrejen.nu finns massor av tips och vi har vi gjort lokala listor över yrkesfixare man kan anlita.

Anta två utmaningar: testa ett shop-stopp och låt TaGe flytta in!

  1. Ta en shopping-fri månad! Under en månad handlar du inga nya kläder och prylar. Istället köper du det som behövs på second hand eller hyr, byter och lånar. Se www.naturskyddsforeningen.se/shoppingfri
  2. Se till att TaGe får en plats i ditt liv! Ta&Ge är en enkel hylla där du, barnen på förskolan, arbetskamrater och vänner kan lämna och hämta grejer. Ge hela, rena kläder eller prylar som du inte behöver. Ta när du hittar något du behöver.

Det är enkelt, roligt och bra för miljö och plånbok!

Det här händer i Gävleborg/Dalarna under v. 40

Mora: Utställning på biblioteket. Fre 4 okt kl 12.30-13.30 gågatan. Ta en shoppingfri månad och träffa TaGe! Fixarkafé 30 nov. Lillian Lundin Stöt 070-273 91 55

Västerbergslagen: Utställning i gallerian i Ludvika under temat Fixa grejen och med budskapet shoppingfri månad. Medverkan av ett ungdomsföretag som återbrukar tyg till kassar och hårsnoddar m.m. Monika Utter 070-5813460

Vansbro: Utställning på biblioteket och ev. Bomerangen Gunilla Munters 070-366 16 40

Borlänge: utställning

Falun: Vendela Tedestam 0768-50 21 06

Orsa: Birgitta Blomberg Quintino 076-786 21 50

Söderhamn: utställning på Studiefrämjandet och bibblan, Prylbytardag 30 nov. Miljötinget för ungdomar 15-17 nov. Christina Åström 070-202 47 32

Voxnadalen: en vardagkväll i samarbete med Hembygdsföreningen ”Inge släng”, matsvinnstema, föreläsare, hänga upp jeansväskor, ev byteshörna. Jennie Forsblom 070-191 21 11

Gävle:

  • utställning på Stadsbiblioteket hela v. 40.
  • 30 sept Fixarkväll i Gävle. Ta med något du vill reparera/fixa: platta/telefon, skor, kläder/textil. Skomakare, mobilreparatör och textilproffsfixare berättar och visar vad de kan göra ca en timme sedan får vi hjälp och råd om hur vi kan fixa våra egna grejer. https://www.facebook.com/events/2948860298477049/
  • Prylbytardag 30 novDenise Fahlander 070-646 10 42

Sandviken:

 

Om Miljövänliga Veckan

Naturskyddsföreningen har arrangerat Miljövänliga Veckan sen 1990. Kampanjveckan är alltid v. 40, i år 28 sept-6 okt, med aktiviteter runt om i landet. Målet är att inspirera fler att förändra den ohållbara konsumtionen av kläder, prylar och möbler samt visa alternativa möjligheter istället för att alltid köpa nytt. Tidigare har veckan bl a bidragit till att miljöanpassa sortimentet i livsmedelsbutiker. Läs mer på www.naturskyddsforeningen.se/miljovanligaveckan

 

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.