Lyckad skogshelg i Hofors och Svabensverk

Helgen blev väldigt lyckad. Barbro Risberg och Nicklas Gustavsson mötte upp i Hofors och vi besökte först Körberget där vi gick ner vid två gruvhål och kom ner i fuktiga miljöer som hyser ovanligare arter. Det var fint att upptäcka nya slags biotoper för den biologiska mångfalden. Vi fann bl a gul och svart taggsvamp, brandmusseron och fröhus av brudsporre och den lilla blomman knutnarv.

Sen på eftermiddagen fortsatte vi upp på Bökesberg där vi gick runt vid klippiga stup och såg bl a gulkantad spiklav, fällmossa, stor äppelmossa, strecklav och vedtrappmossa.

På söndagen anslöt Maths Östberg och Stefan Olander i Svabensverk. De guidade oss till fina områden vid Rotsjön. Vi gick inte många meter innan vi såg något nytt. Vi såg och hörde även fåglar, bl a blev vi glatt överraskade av en lavskrika med sin roströda färg. En tretåig hackspett såg vi först spår av – och sen visade den upp sig nära oss vid flera tillfällen. Kungsfågeln hörde vi med sin späda stämma.

Regnen strax innan hade gjort att växtligheten var fin. Vi såg stjärntagging, gränsticka, rotfingersvamp (stor som en fotboll), skrovlig taggsvamp, rödgul trumpetsvamp, rynkskinn, ullticka, rävticka, sotägg, kött-ticka, bollvitmossa, violspindling, mörk kolflarnlav, gammelgranslav och kattfotslav. Vi tyckte det var riktigt fina miljöer runt sjön med äldre träd samt liggande och stående död ved. Vi gick delvis efter den iordningsställda cykelleden. Vi hoppas att de här miljöerna ska få bli bevarade för framtiden.

Inga-Greta Andersson

Skogsgruppen Gävleborg

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.