Sammanfattning av länsförbundets protokoll

Innan mötet fick länsförbundets styrelse information om Biosfärskandidat Voxnadalen, ett modellområde för hållbar utveckling med forskning, samverkan och inspiration. Läs mer på http://www.ovanaker.se/klimatmiljo/biosfarkandiat.4.3ac8cbc414911ccd6c920919.html

Ove Wallberg och Niclas Wallin, repr. för Naturskyddsföreningen Gävleborg i Erik och Maria Strangells stiftelse för djur och naturskydd, berättade om stiftelsen som alla medlemmar i Naturskyddsföreningen kan söka pengar ur. Strangellbodarna i Jämtland och Vallstugan i Berge (Vallenboan) förvaltas. Vallenboan ligger fint i Nordanstig med bl a flodpärlmussla i området.

Styrelsen träffade även Bollnäskretsen och Studiefrämjandet.

Bland inkomna ärenden diskuterades bl a en kraftledning i Ödmården (Gävle, Ockelbo, Söderhamn), Tengsbergs kraftverk i Ljusdal, gasledning från Norrsundet till Hofors, grundvattenuttag i Rökebo (Sandviken) och ett strandskyddsärende i Ockelbo.

Handla Miljövänligt: Eko-projektet har kommit igång med pressmeddelande, insändare m.m. Miljövänliga Veckan v. 40, tema Ekofika; kaffe och bröd.

Rovdjur: Beslut om att byta namn på rovdjursgruppen till Viltvårdsgruppen. De har varit mycket aktiva och bl a skickat pressmeddelande om nya rovdjurspolicyn, insändare och planerar en skrivelse till Naturvårdsverket om varg. De önskar möte med länsstyrelsen om viltvårdsfrågor och ska även be om möte med den nya landshövdingen. Vår repr. i viltförvaltningsdelegationen ska ge en kraftig missnöjesyttring om björnjakten på nästa möte.

Skog: Skogsexkursion 20 sept. Kretskonferens/länsträff tema skog planeras i november. Inbjudan från länsstyrelsen om skyddsvärda träd.

Klimat: Lyckad klimatdag på Järvzoo. Pengar finns kvar i projekt Pol till pol som kretsar kan använda till lokala aktiviteter! Beslut att slå ihop grupperna vindkraft och solceller och bilda en ny (klimat- och) energigrupp med sakkunniga inom flera områden.

Mat och jordbruk: fäbodträff med Dalarnas länsförbund och Fäbodbrukarföreningen. Mycket gemensamt, vill bevara/utveckla fäbodarna för biologisk mångfald, kulturarv, beredskap m.m. Planer på gemensam konferens i vinter.

Länsstämman 2016 blir i Voxnadalens krets. Nästa möte 27 sept via Skype.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.