Lyckad rovdjursdag

I oktober hölls en kretsträff och utbildningsdag om rovdjur i Gävleborg. Sven Carlberg från Hudiksvallskretsen hälsade välkommen med en historia ur en av Henning Mankells böcker som både innehöll mord, hotellet vi höll till på och varg. 

– Folk argumenterar i rovdjursfrågan utan kunskap! Det ser vi som ett stort problem, sa Linda Thelin från De 5 stora.

Linda föreläste med fakta om rovdjuren, konfliktområden och möjliga lösningar. Hon hade även med sig skallar, skinn och spåravtryck från varg, björn, järv och lo.

– Vi tror på förebyggande åtgärder, att reglera stammarna, en ny regional förvaltning, kunskap, respekt och en medelväg.

Gunther Schmidt från Björn & Vildmark, informatör åt skandinaviska björnforsknings-projektet föreläste bland annat om GPS-märkning, björnens fysiologi, parning och ungar, hur viktig björnen är för humanmedicinsk forskning, hur jakten påverkar och om björnen är farlig.

– Fler björnar ger fler möten och fler skador, förklarade Gunther. Men det är främst älgjägare som angrips, inte björnjägare. Av 29 olyckor hade 23 hundar inblandade. Angrepp av obeväpnade människor har inte ökat, trots ökat antal björnar.

Anders Ekholm från rovdjursgruppen redogjorde för rovdjurspolitiken och visade många intressanta fakta om antalet rovdjur i Gävleborg, angreppstillfällen på får, trafikdödade rådjur m.m.

– För mig är det obegripligt hur man kan säga att vi har en livskraftig vargstam när inavelsgraden ligger på 0,25 vilket motsvarar syskonparning, sa Anders. En enkätstudie i fem vargrevir visade på 6,5 gånger större risk att få sin hund skadad av annat än varg.

– Lodjursstammen har minskat med cirka hälften och antalet ligger nu under referensnivån i landet. När det gäller björn är skyddsjakt viktig eftersom få individer kan orsaka stor skada. Naturvården ska vara ganska oroliga för björnstammen, tycker Anders. Vi skjuter idag fler björnar än vi har föryngring, tillade Gunther, d v s björnstammen minskar.

– Dagen var mycket lyckad, tyckte Stefan Persson, länsordförande i Gävleborg. Vi lärde oss mer om rovdjur så vi kan bemöta allmänhetens frågor och pratade om hur vi kan jobba tillsammans i länet. Frågorna är mycket infekterade i samhället idag och det kan vara svårt att bemöta argument, men nu är vi mycket bättre förberedda. Flera länsförbund får gärna ta efter oss.

Bilder finns på: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.853745524645245.1073741829.691964187490047&type=1

Artikel i Hudiksvalls Tidning: http://www.helahalsingland.se/halsingland/hudiksvall/kurs-gav-svar-pa-tal-i-het-fraga

Alla minnesant inkl bilder rovdjurskonf Hudik.pdf

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.