Tipsa Öppet öga om du misstänker brott i naturen

Det är brottsligt att vittja fågelbon eller samla in unika djur och växter. Nu efterlyser vi allmänhetens hjälp att hålla ett ”Öppet öga” när de är ute i naturen.
–Tipsa länsstyrelsen eller polisen om du misstänkter att någon stör eller plundrar djur eller växter, säger Carina Nordlander, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

Under de senaste åren har stora mängder vilda fåglar och fågelägg samlats in från naturen och sålts vidare. Men utanför jakttid är alla vilda djur, deras boplatser och ägg fredade. Vissa växter är till exempel fridlysta och får inte plockas, och djurungar ska lämnas ifred.

Genom satsningen Öppet öga vill länsstyrelsen, polisen och Naturvårdsverket öka allmänhetens kunskap om vad som är tillåtet och vad som är förbjudet i naturen. Men för att upptäcka och förhindra att det här händer behöver myndigheterna hjälp från allmänheten.

– Vi är beroende av att de som ser eller misstänker att brott begås anmäler det till polisen eller Länsstyrelsen, säger Carina Nordlander.

Läs mer om Öppet öga på vår webbplats

FAKTA
Bakom kampanjen Öppet öga står länsstyrelserna, Polisen och Naturvårdsverket.

I vissa fall samlas svenska arter in och säljs vidare till andra länder. Men även
privatpersoner samlar fredade djur och växter hemma.

Du får till exempel: plocka de flesta vanliga blommor, bär och svampar i naturen.

Du får till exempel inte: plocka eller störa fridlysta arter, gräva upp plantor i naturen utan markägarens tillstånd, plocka vissa växter för att sälja.

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.