Fågelupplevelser i vårvintertid

På södra sidan av Eskön i ett vindskydd satt jag i lä och njöt av den varma  vårvintersolen.

Plötsligt kom en vacker havsörn seglande mot mig över den blanka solbelysta  havsisen. Örnen vände men sågs en lång stund svävande över det fjärdliknande  landskapet. Långt borta i väster fick den sällskap av ännu en havsörn.

När båda örnarna försvunnit bakom skogsranden blev det ett hektiskt liv i den  stora enbusken bakom min rygg.

En talgoxe slog larm alldeles intill mig. När jag vände mig om fanns  plötsligt två tofsmesar i enbusken. När jag tittade mig runt fanns det plötsligt  i granarna intill 3 stjärtmesar, 2 blåmesar, 2 svartmesar och 3 kungsfåglar.  Alla fåglarna i detta präktiga ”meståg” stannade kvar en lång stund i solvärmen  letande efter småkryp på olika ställen i granarna.

Naturupplevelser behöver inte vara ansträngande. Det kan räcka med att  sätta sig ned på en stubbe och vänta. Då kan oväntade saker  hända!

/Per-Olof Erickson
Naturskyddsföreningen i Gävleborgs Län

Dela

Kommentera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.